Monday, 16 May 2011

Resipi Kek Batik Kawan2

Assalamualaikum semua!! hi2.. dah lame aku tak update blog ni.. yeke?? padahal tak sampai seminggu agi.. kih2.. 

ok.. untuk entry kali ni, aku nak kongsikan satu resipi  pd korg semua!! apa resipinye?? hmm.. relax.. jgn gelabah sgt.. kih2.. yeah, resepi KEK BATIK KAWAN2.. haha.. mesti ramai yg tertanye2, kenapa name kek batik ni pelik sgt, dah mcm takde name lain, dah kering idea ke azmeer?? haha.. sebenarnye, resepi ni kawan aku yg bagi mase kat sekolah menengah dulu, so.. aku letakla nama 'kawan2' sbb beliau sudi berkongsi resepi ini bersama aku.. aku pun bermurah hati untuk berkongsikan resepi ini dgn korg.. dah2.. aku nak ckp sal resepi ni.. bukan nak membebel panjang.. haha..

RESEPI KEK BATIK KAWAN2




inilah cadangan sukatan
Bahan- bahan

1 pek biskut marie ( aku gune biskut marie cap tiger sbb rangup.. hi2)
2 cawan serbuk milo ( serbuk koko aku tak sure.. ha2)
1 1/2 cawan susu pekat
1/2 marjerin ( buttercup la.. tapi yg aku pakai ni daisy punye.. tak sempat nak beli)



ha.. bahan2nye

Cara membuatnya

1. Patahkan biskut marie kepada 4 atau 6 bahagian. Ikut sesuka hati. Tapi jgn sampai hancur! haha
2. Panaskan kuali dan masukkan marjerin. Biar sampai cair. Api jgn besar sgt, t hangus (mak aku pesan.. hi2)
3. Masukkan susu pekat dan serbuk milo
4. Gaulkan adunan sehingga sebati.. (ceh..).. Gaul sampai likat dan pekat.
5. Kemudian, masukkan biskut marie yg telah dipatah2kan tadi kedalam kuali. Gaul kesemuanya sampai sebati.
6. Setelah siap, masukkan biskut yang telah bercampur adunan tadi kedalam loyang. Sejukkan sebentar kemudian masukkan kedalam peti sejuk, ikut sesuka hati yep... 
7. Ha.. dah boleh makan lah!!! hahaha..

( gambar semasa tgh memasak kek tadi takde.. tak terpikir pulak.. hahaha)

jemput makan


Inilah kek batiknye.. ada rupa kek batik tak?? haha.. entahlah, aku dah cuba amek gambar dari pelbagai sudut, tapi tetap buruk.. aku kena mintak bantuan jurufoto terkemuka ni untuk tolong aku promosikan kek batik ni.. hihi.. En. Amir Khairuddin tolong!! haha..

Ha.. ape tenung2 lagi keknye.. pergilah buat sekarang!! haha.. senang jew.. ringkas.. ok.. selamat mencuba!! 

No comments:

Post a Comment