Wednesday, 8 June 2011

7 bandar di Malaysia akan tenggelam!

Assalamualaikum semua.. jawab jgn tak jwab.. hehe.. utk entry kali ni aku nak kongsi ckit mengenai 7 bandar di Malaysia yg dijangka akan tenggelam pada tahun 2020! ish.. cuak kan.. hehe.. jom check it out.. tgok2, ada tak tempat korg tersenarai!! hehehe..JOHOR BAHRU: Beberapa bandar di negara ini yang terletak di kawasan rendah, terutama berhampiran pantai berkemungkinan ditenggelami air laut dalam tempoh sembilan tahun akan datang berikutan fenomena paras air laut yang semakin meningkat akibat pemanasan global.


Jika fenomena itu berterusan secara konsisten dan tiada langkah pencegahan dirangka dari awal, antara kawasan berisiko tinggi ditenggelami pada tahun 2020 kelak ialah Batu Pahat, Melaka, Pulau Pinang, Miri, Klang, Selangor dan Pekan.Kemungkinan mengenai kejadian itu ditemui pakar Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) hasil analisis data paras air laut yang direkodkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak 2004. 


Prof Ir Dr Abdul Aziz Abdul Samad yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) universiti itu, berkata data paras air laut yang dianalisis Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Air dan Persekitaran, Dr Tan Lai Wai, mendapati sejak 2004 sehingga awal tahun ini, paras air laut negara meningkat secara purata 10 sentimeter (sm) setiap tahun. -BH


Kawan2.. kita tak tahu ape yg direncanakan oleh Allah SWT.. oleh itu marilah kita same2 memperbanyakkan ibadah kpd Allah.. tinggalkan segala yg dilarang olehNya.. selagi kita masih hidup, bnyak2 kan lah amalan ye.. amalan fardhu jgn tinggalkan, dan bnyak lakukan amalan sunat ye..!

No comments:

Post a Comment